США відзначили Президентський день

Сьогодні в США відзначають Президентський день - національне свято, встановлене на честь першого президента Сполучених Штатів Джорджа Вашингтона. Президентський день відзначається кожного третього понеділка лютого. Presidents' Day або Washington's Birthday присвячений посаді Президента Сполучених Штатів Америки і традиційно приурочений до дня народження Джорджа Вашингтона.

Чому Вашингтон став справжнім взірцем для всіх наступних президентів?

4 лютого 1789 року Джорджа Вашингтона було обрано першим президентом США. Вже тоді він знав, що його дії будуть наслідувати наступники. Вашингтон вважав важливим, щоб президентська влада була достатньо міцною, аби втримати молоду націю разом. З іншого боку він був стурбований тим, щоб президент не перетворився на монарха. Завдяки своїм діям він досяг і першого, і другого.

Першому Президенту США вдалося:

  • сформувати кабінет радників, які мали допомагати в прийнятті рішень;
  • виступати зі щорічним зверненням «Про стан держави» перед Конгрессом;
  • наполягти на тому, щоб до нього звертались «Пане президент», а не «Ясновельможний пане» або «Ваше Високість».

Останній вчинок Вашингтона на посаді президента став найважливішим. Він склав свої повноваження по завершенню двох термінів, і не залишивcя на третій, хоча на нього чинили тиск. Вашингтон вважав, що мирний перехід влади до новообраного президента буде в інтересах країни.

За те, що Джордж Вашингтон добровільно відмовився від влади, британський король Георг III назвав його «найвеличнішою людиною в світі».

19:43
1199