Освіта за кордоном: обираємо Грецію

Освіта в Греції

Вища освіта в Греції має особливий поділ:

Університетська освіта. У таких університетів особлива «місія» — дати студентам дуже високий рівень теоретичного освіти, всебічно навчаючи і розвиваючи молодь, стимулюючи її на наукову діяльність.

Вища технологічна освіта. Існує цілий ряд технологічних інститутів (TEI), покликаних підготувати фахівців у прикладних галузях. Вони повинні не тільки забезпечити прогрес науки і промисловості, а й внести вклад в розвиток країни.

Вища освіта в Греції ділиться на 2 етапи, один з яких закінчується отриманням диплома бакалавра (Ptychio), другий — магістра (Metaptychiako diploma exidikefsis). Слід зауважити, що магістратура не є обов'язковою і вступ на неї залежить від особистого бажання студента. На відміну від України, де ступінь бакалавра свідчить про наявність «базової вищої освіти», в Греції — це повноцінна ступінь.

Як правило, для отримання ступеня бакалавра за спеціальностями природних і гуманітарних наук необхідно відучитися 4 роки, для — технічних, сільськогосподарських та ветеринарних — 5 і для медичних — 6. Після закінчення бакалаврату здаються випускні іспити, дипломна робота часто не потрібна. Для деяких спеціальностей освоювати докторський ступінь (PhD) можна вже і після диплома бакалавра, але для більшості потрібно попередньо отримати магістерський ступінь. Магістратура в Греції, як правило, триває від 1-го до 3-х років.

Далі можлива післявузівська наукова освіта. Грецькі університети пропонують загалом 213 курсів аспірантури. Головна мета післявузівської освіти — дати можливість студентам розвиватися і продовжувати наукову діяльність в обраних галузях. Навчання в аспірантурі доступне для дипломованих фахівців, кандидати відбираються за результатами іспитів. Слід відмітити, що бажаючі продовжити навчання в аспірантурі повинні знати досконало не менше однієї іноземної мови.

На трирічне навчання докторської програми (PрD) приймаються власники диплома післявузівської спеціалізації, однак для деяких напрямків вистачить і диплома про закінчення вищого навчального закладу. Для отримання ступеня доктора потрібно захистити дисертацію.

Греция

Що приваблює в одержанні вищої освіти в Греції?

Потрібно відзначити, що Греція є однією з найпопулярніших і провідних країн світу в усіх напрямках вищої освіти. Вища освіта в Греції — це престижне навчання, що надає великі можливості в майбутньому житті. Грецькі дипломи, сертифікати та наукові ступені визнаються в усьому світі. Рівень викладання в університетах країни стабільно високий. Переважна більшість викладачів займаються науковою діяльністю за кордоном. Учні в університетах Греції з року в рік займають провідні місця в різноманітних студентських олімпіадах (з інформатики, математики, астрономії, міжнародних відносин, права і т. д.).

Греція сьогодні відкриває двері своїх державних ВНЗ для іноземних студентів на таких пільгових умовах, які не може запропонувати жодна з країн Європи.
Головне, що приваблює іноземних студентів в Греції — це те, що плата за навчання в державних ВУЗах або відсутня, або є чисто символічною.

Крім того, іноземці мають можливість вступати на бакалаврські програми без вступних іспитів. Достатньо, щоб середній бал атестата відповідав прохідному. Оскільки при подачі документів абітурієнт вказує в порядку пріоритетності відразу 20 факультетів в різних університетах, на які він хотів би вступити, то вступ на один з них йому гарантовано практично на 100%.

Вступивши до ВНЗ Греції студент має право:
  • на пільговий проїзд у транспорті;
  • безкоштовне харчування в університетських їдальнях і ресторанах;
  • безкоштовне проживання в гуртожитках (за наявності місць).
Також є можливість отримання стипендії, але їх кількість обмежена.

При вступі в грецький ВНЗ студент отримує вид на проживання в Греції з правом вільного пересування по всіх країнах ЄС.

Практично всі ВНЗ Греції беруть участь в програмах обміну студентами, що дозволяє на певний термін проходити навчання і стажування в провідних університетах світу.
В освітніх програмах існує науково-дослідний курс, де більшу частину часу студенти приділяють власним дослідженням. Їх мета полягає в отриманні вищої міри кваліфікованої професії. 70% занять в грецькій системі навчання займають практичні заняття, завдяки яким студент має чудову можливість зарекомендувати себе в фірмі або компанії, де він буде практикуватися, а також продовжити там роботу після закінчення ВНЗ.
Потрібно зауважити, що за грецьким законодавством студент може працювати і вчиться. Він має право на 4-х годинний робочий день. При цьому він обов'язково має робочу страховку від роботодавця, відпускні та преміальні на загальних підставах, згідно з трудовим законодавством Греції. Якщо ви захочете працювати, роботодавець, окрім зарплати, буде оплачувати робочу страховку, відпускні, святкові та лікарняні дні. Крім того, ви отримаєте повну додаткову зарплату на Різдво і половину зарплати на Великдень.

Важливо, що грецький диплом — диплом європейського зразка, який визнається в усьому світі, що відіграє значну роль при подальшому влаштуванні на роботу.

Примітно, що майже всі навчальні заклади мають спеціальні бюро з працевлаштування, які допомагають молодим фахівцям знайти роботу. Після успішного закінчення навчання студент отримує законний дозвіл на роботу в Греції і країнах Євросоюзу.

Неможливо не відзначити, що Греція — це країна міфів і легенд з багатою історією і культурою. Можна насолодитися відвідуванням величних пам'яток архітектури, барвистістю традицій і звичаїв, чудовою кухнею. Тут чудовий м'який середземноморський клімат: тепла волога зима і спекотне сухе літо. Це країна курортів з кристально чистим морем і чудовими пляжами. У Греції до іноземців ставляться, як до друзів. Тут всюди затишно і комфортно. Чи це не ідеальні умови для успішного навчання і життя?

Греция

23:34
2449
RSS
на якій мові викладаються дисципліни?
Коментар видалено
23:54
Мова давньогрецька, її вивчають на 8-місячних курсах (перед навчанням) після зарахування до університету.
Завантаження...