Вивчати іноземні мови ніколи не пізно

Вивчення іноземних мовВважається, що починати вчити іноземну мову краще в ранньому дитинстві. Проте така рекомендація далеко не завжди має сенс. Якщо говорити про загальний вплив на мозок, то для вивчення другої мови «терміну давності» просто не існує, і навіть якщо ви почнете опановувати нерідну для вас мову будучи дорослим, робота мозку все одно покращиться.

У 2013 році вчені з Эдинбургского университета провели черговий експеримент. Він полягав у тому, що кілька десятків молодих людей мали виконати низку психологічних тестів. Психологи перевіряли, наскільки піддослідні можуть концентруватися на чомусь, ігноруючи сторонні подразники і сприймаючи лише потрібну інформацію.

Серед учасників експерименту були ті, хто знали тільки одну мову і ніякої іншого не вчили. Також були ті, хто володів іноземною. Виявилося, що знаючі другу мову були більш уважні і володіли більшою здатністю до концентрації. Найголовніше, що результати тестів не залежали від того, коли людина почала вчити другу мову.

Чому іноземна мова діє таким чином, зрозуміти легко: людина перескакує з однієї мови на іншу, мозок привчається ретельніше відбирати інформацію (в першу чергу, мовну), привчається швидко концентруватися на найважливішому. Зрозуміло, що таке вміння надвзичайно корисне і може стати в нагоді при виконанні найрізноманітніших завдань.

22:44
1277